top of page
nik-shuliahin-BuNWp1bL0nc-unsplash.jpg

ALKOHOLIRIIPPUVUUS

Yli puoli miljoonaa suomalaista käyttää alkoholia yli sallitun rajan

 

Elämä alkoholiriippuvuudesta kärsivän läheisen kanssa on kuin vuoristorataa: joskus on hyviä aikoja, joskus on huonot ajat. Välillä on suurta rakkautta ja toivoa, ja todella usein pettymystä. Pitää muistaa, että ketään alkoholiriippuvaista ei voi pakottaa muuttumaan. Käyttämällä kaikki energia ja voimavarat, jotta alkoholiriippuvuudesta kärsivä muuttuisi, saa todella harvoin  hänet lopettamaan alkoholinkäyttöä. Pysyvän muutoksen halu ja kyky pitäisi lähteä ensisijaisesti alkoholiriippuvaisesta itsestään, eikä muista ihmisistä ja ulkoisista tekijöistä. Alkoholin käytön riskit - AUDIT testi löytyy sivustolla https://paihdelinkki.fi/fi/testit-ja-laskurit/alkoholi/alkoholin-kayton-riskit-audit

Liiallinen alkoholinkäyttö on Suomessa hyvin yleistä: tutkimuksen mukaan ainakin 13 prosenttia (yli 560 000 ihmistä) väestöstä käyttää alkoholia siinä määrin, että se lisää vakavien terveysongelmien riskiä. Riskitaso tarkoittaa naisilla vähintään 7 annosta viikossa ja miehillä vähintään 14 annosta viikossa.

Liiallisen alkoholinkäytön rajat vaihtelevat tilanteen mukaan. Se, mikä on yhdessä tilanteessa kohtuullista, voi olla toisessa tilanteessa liikaa. Joitakin nyrkkisääntöjä silti löytyy. Terveellä, työikäisellä miehellä korkean riskin taso viikossa on 23-24 pulloa keskiolutta, kolme ja puoli pulloa mietoa viiniä tai yksi ja kolmeneljäsosaa pulloa kirkasta viinaa. Kohtalaisen riskin taso on 14 pulloa keskiolutta viikossa. Terveellä, työikäisellä naisella korkean riskin taso viikossa on 12-16 pulloa keskiolutta, kaksi ja yksi kolmasosa pulloa mietoa viiniä tai yksi ja yksi viidesosa pulloa kirkasta viinaa. Kohtalaisen riskin taso on 7 pulloa keskiolutta viikossa.

Raju kertajuominen ja jo yksittäinenkin voimakas humala voivat haitata terveyttä. Esimerkiksi tapaturmavaara kasvaa merkittävästi. Säännöllinen päivittäinen käyttö voi myös altistaa vähitellen alkoholiriippuvuudelle. Alkoholi opitaan tällöin liittämään liian moniin arkielämän rutiineihin. Alkoholinsietokyky kasvaa ja sitä joudutaan nauttimaan yhä enemmän samojen vaikutusten aikaansaamiseksi. Riskirajat on asetettu tavalliselle terveelle aikuiselle; nuorilla, ikäihmisillä, lääkekuurin aikana tai raskaana ollessa rajat sen sijaan ovat huomattavasti alhaisemmat, joskus jopa täysraittiuden tasolla. 

 

Pitkäaikainen humalajuominen sekä päihtymykseen liittyvät riskit ovat  yleisempiä: 57 prosenttia väestöstä ylittää juomisen rajan (vähintään 5 annosta kerrallaan) ainakin kerran edellisen vuoden aikana. 78 prosenttia kaikesta kulutetusta alkoholista kulutetaan tilanteissa joissa päihtymysraja ylittyy tai alkoholia käyttää riskikäyttäjä. Alkoholikäyttäjistä 58 prosenttia käyttää alkoholia kohtuudella omasta mielestä. Tästä syystä ihmisten käsitys omaan alkoholinkäyttöönsä liittyvistä riskeistä voi olla vääristynyt. 40 prosenttia käyttäjistä ovat yrittänyt vähentää (onnistuneesti tai epäonnistuneesti) alkoholinkäyttöään edellisen vuoden aikana. Tämä viittaa siihen, että kuluttajat ovat tietoisia tarpeesta hillitä alkoholinkäyttöään. Alkoholinkäytön vaikutukset voivat olla akuutteja, jotka liittyvät yhteen annokseen, tai kroonisia, jotka liittyvät jatkuvaan alkoholinkäyttöön. Terveyshaittojen lisäksi alkoholin käyttö voi johtaa myös lukuisiin sosiaalisiin ongelmiin, kuten ihmissuhteisiin, konfliktitilanteisiin, hylättyihin lapsiin, taloudellisiin ongelmiin sekä ongelmiin työpaikalla.

Alkuperäisen artikkelin voi lukea linkistä: 
Paihdelinkki.fi

WEBINAARITALLENTEET

HYÖDYLLISET MATERIAALIT

HYÖDYLLISET MATERIAALIT

WEBINAARITALLENTEET

Terveet perhesuhteet

Puhuja: perheterapeutti Tatiana Lensu

9.4.2024

Miten pysyä raittiina – Riippuvaisen kokemus

Puhuja: Tina Nurgalieva

27.3.2024

Terveiden ihmissuhteiden rakentaminen

Puhuja: Inga Shevchuk, terapeutti

30.1.2024

Terveiden ihmissuhteiden rakentaminen

Puhuja: Inga Shevchuk, terapeutti

30.1.2024

Miten elää, jos perheessä läheinen on riippuvainen?

Puhuja: Victoria Kulyabkina, hankepäällikkö

12.10.2023

Millaista apua VAPU tarjoaa?

Puhuja: Ian Berkinfand, hankekoordinaattori

04.10.2023

Riippuvaisten puolisot – nykyiset ja entiset

Puhuja: Natalia Rautavuori, terapeutti

Linkki webinaaritallenteeseen voit pyytää meiltä sähköpostitse: vapu@faro.fi

17.08.2023

youutuubeee.jpg

Ammattilaisen näkökulma riippuvuuteen ja oma kokemus riippuvaisen äitinä.

Puhuja: Oksana Orlova, terapeutti

22.06.2023

Erilainen näkökulma riippuvuuteen.  Puhuja: Galina Goncharova, terapeutti

15.05.2023

ALKOHOLIKÄYTTÖÖN LIITTYVÄT ARTIKKELIT

bottom of page